Islame

A lejohet që gruaja ta fus dikë të panjohur në shtëpi, ja qfar tha i Derguari a.s !

Pyetje:

Disa njerëz nuk ia vejnë vëmendjen dhe bëjnë tolerime duke folur shlirë me femra të huaja.

P.Sh. Një njeri (shoku i burrit) vjen e viziton burrin e saj në shtëpi, e sheh gruaja fillon fletë me të, i shërben kafe apo çaj,a lejohet një gjë e tillë, duke e ditur se burri i saj nuk është në shtëpi në ato moment (pritet të vijë ndërkohë)!?

Përgjigje:

Nuk i lejohet motrës muslimane ta fusë (ta pranojë) musafir në shtëpinë e saj asnjë mashkëll duke mos qenë prezent burri i saj në shtëpi, qoftë ai shoku i ngushtë i burrit, qoftë ai i sinqertê apo i devotshëm, një gjë e tillë i ndalohet motrës muslimane.

Muhamedi, alejhi selam, thotê:

“Mos të vetmohet femra më dikë, pêrpos se duke qenë me të mahremi i saj (vëllai, babai, etj).

Dhe mos të udhëtoj femra vetëm, përpos se duke qenë me të mahremi i saj.”

(Buhariu; 5233, Muslimi; 1341)

Gjithashtu, nuk i lejohet muslimanit të hyjë në shtëpinë e vëllait të tij musliman, nëse aty është vetëm gruaja e tij, nuk guxon të këmbngulë të hyj brenda pa qenë aty burri i saj, edhe pse ai mendon se ka besim në veten e tij, porse shpeshherê shej’tani i mall’kuar ia ka arritur t’i mashtrojê shumë prej njerëzve.

Obligohet burri ta këshilloj dhe t’ia tërhjek vërejtjen gruas së tij, që mos të pranojë meshkuj të huaj në shtëpi, nëse nuk është prezent burri i saj, qoftë ai mashkull shoku i tij i afërt, kojshija i tij, apo edhe i afërmi i tij(mixha, daja, djali mixhês, djalli hallës, djali tezës, djali dajës) edhe kështu me rradh,ngase tê gjithë të lartëpërmendurit llogariten të huaj dhe jo mahrem për gruan në fjalë.

Muhamedi alejhi selam, ka thënë:

“Keni frikë dhe mos hyni tek gratë (mos u vetmohuni me gratë që nuk i keni në mahrem).

Sahabët i thanë: O i dërguar i Allahut: Po, kunati i saj?

Pejgamberi, alejhi selam,tha:

“Kunati i saj (vêllai i burrit) llogaritet vd’ekje për të.”

(Buhariu dhe Muslimi nga Ukbete Ibën Amir radijAllahu anhu).

Shejh Abdullah Ibën Abdurrahman el Xhibrin, Allahu e mëshiroftë.

Nga arabishtja: Suad B. Shabani

About the author

ligjeruesi

Add Comment

Click here to post a comment