Islame

Si u hap Xhamia e parë në Londër dhe sa musliman kishte atje në vitet 1900? (FOTO)

Kur lexoni për historinë e xhamive në Evropë, do të befasoheni nga Xhamia e parë e Londrës.Ajo njihet si St Regent’s Park Mosque, dhe u hap vitin në 1895.Por si ishte ajo?Ku ishte e vendosur dhe kush e hapi atë?Si u hap dhe çfarë ndodhi me themeluesin? Cilat ishin aktivitetet e xhamisë?Këto pyetje më intriguar muslimanët e Londrës që të zbulojnë një xhami viktoriane në Londër dhe të mësojnë për jetën e themeluesit të saj Hadji Mohammad Dollie i cili vdiq në vitin 1906.Hadji Mohammad Dollie ishte biri i një qytetari skocez dhe një nëne afrikane nga Cape Town, Afrikë e Jugut.

Ai hapi xhaminë e parë “Hanafi” në Cape Town së bashku me një holandez i cili ishte konvertuar në islam në vitet 1880.Ai mbërriti në Londër rreth vitit 1895 dhe u vendos në Albert Street, së bashku me dy djemtë e ti.Dollie kishte marrë kërkesa nga bashkësia muslimane e Londrës, e cila ndoshta numëronte 200-300, persona, për t’i mësuar fëmijët e tyre Kur’an, meqë ishte hafiz.Ai pranoi, dhe që nga ajo kohë, ai vendosi që ta banesën e tij ta kthente në një xhami. Sot, gjurmët e saj janë zhdukur, dhe kanë mbetur vetëm dëshmitë nga fotografitë historike./MESAZHI