Kuriozitete

Zbuloni sekretet e popullit Hunza! Ata jetojnë deri 120 vjet, lindin deri në 65 vjeç..!

Njerëzit Hunza kanë qenë të njohur në të gjithë botën për jetëgjatësine unike dhe një gjendje të mire shëndetësore.Dieta e tyre, zakonet e përditshme dhe cilësia e ushqimit jane faktorë përcaktues.Në veri të Pakistanit, në luginën e lumit Hunza deri në 2400 metra lartësi, banorët e saj jetojnë mesatarisht 100 vjeç, gjë që bëri që antropologët e ndryshëm të studiojnë më shumë për zakonet, mendimet, ritualet dhe mënyrën e jetesës së tyre.Me një pamje kaukaziane, dihet se përzemërsia dhe respekti janë vlera tejet të rëndësishme, që i largon ata nga zemërimi. Nga ana tjetër, ata mbajnë një dietë pothuajse vegjetriane që i mban ata të shëndetshëm dhe të fortë. Ushtrimi është thelbësor për ta, pasi ecin gjatë shëtitjeve të përditshme në kërkim të ushqimit. Ata rrallë së’muren, nuk dinë për tum’oret apo infeksionet e tjera të zakonshme.Sot do t’ju tregojmë me hollësi se përse njerëzit e Hunzës besohet të jenë “oazë te rinise” dhe se si arrijnë të qëndrojnë në gjendje të mirë.

Cili është sekreti i popullit Hunza?Dieta e tyre është e pasur me fruta dhe karbohidrate, me një futje pothuajse të pavlefshme të proteinave. Gjatë verës hanë shumë perime dhe fruta të papërpunuara. Në dimër ata ushqehen me kajsi të thata, djathë dele dhe kokrra (të cilat mund të mbijnë) si mel, elb dhe grure. Konsumi i mishit kufizohet në një ose dy herë në vit, qengji ose pule.Sipas traditës, njerëzit Hunza bëjnë agjërime të detyrueshme ku ushqehen vetëm me lëngje kajsi. Kjo ndodh pak para se të maturohet fruti, si një ritual i pritjes. Këto periudha të marrjes së ulët të ushqimit gjithashtu do të ndihmonin në forcimin e mbrojtjes së tyre, mendojnë ekspertët. Nga ana tjetër, zakoni i konsumimit të shumë kajsave do të ishte ajo që i mbron ata nga kanceri. Farat e përdorura për të bërë vaj përmbajnë vitaminë B17, një anticancer i fuqishëm që dërgohet në doza të vogla.

Banorët e saj udhetojne duke ecur 15 dhe 20 kilometra duke grumbulluar ushqime, bimë. Edhe të moshuarit marrin pjesë në këto turne, pa asnjë dhimbje ose siklet.Faktori i tretë që shumë ekspertë e pretendojnë të dobishem, jane duhset qe ato bejne me uje te akullt. Njerëzit Hunza zakonisht bejne nje zhytje në lumë edhe pse uji është afër 0 °.Për të përfunduar stilin e jetesës pothuajse shembullore, Hunzas mban normën më të lartë të shkrim-leximit, në krahasim me popujt e tjerë të Pakistanit. Këta njerëz dallohen per mençuri, mirësjellje dhe tolerancë. Disa udhëtarë pohojnë se kurrë nuk do të shihni një hunzë me një fytyrë të keqe, një marrëveshje jo miqësore ose nje keqtrajtim.